Funcția izolației este de a limita sarcinile electrice în interiorul conductorului, ghidându-le direct către punctul de utilizare (echipament electric). Orice defecțiune a izolației va crea o cale pentru ca sarcinile să scape din conductor, provocând un scurtcircuit în sistemul electric, deoarece curentul va găsi o cale de rezistență electrică mai mică decât conductorul însuși.

Principala diferență dintre materialele izolante este temperatura pe care o pot rezista fără a se degrada.

PVC este un material termoplastic, deoarece se înmoaie la încălzire dar își păstrează caracteristicile fizice, cu o temperatură normală de funcționare de până la 70°C pe conductor.

XLPE (polietilenă reticulata) este material care a suferit un proces de vulcanizare (reticulare), făcândul termorigid. Nu se înmoaie cu căldură și pot rezista la temperaturi mai mari de funcționare, până la 90°C. În aplicațiile de medie tensiune, cablurile izolate cu EPR 105 pot suporta temperaturi de 105°C în condiții normale de funcționare.

Avantajele cablurilor cu izolație termorezistentă sunt că pot transporta mai mult curent decât cablurile de aceeași secțiune cu izolație termoplastică. De aceea nu mai gasesti pe piata cabluri de 1 kV izolate cu PVC